RSS
Header

Stefan van der Kamp doet buiten gewoon verslag.
Hij werkt als fotograaf, redacteur en regisseur.

Kitesurfen met aflandige wind: golfrijden.

Artikel | Kitesurf , Surf

Niet het water op met aflandige wind

Les 1 als je begint met kitesurfen. Niet het water op gaan als het aflandig waait.  Maar zoals dat met regels gaat. Er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Zodra je gaat golfrijden voegt een schuin aflandig windje namelijk een extra dimensie toe aan je sessie: cleane holle golven. Inmiddels kiteboard ik enkele jaren en het laatste jaar ben ik in de ban geraakt van golfrijden met een vlieger.

Daar stond ik dan op Hoek van Holland

Daar stond ik dan met Martijn, Martin en Chris op Hoek van Holland. De wind was schuin aflandig en mijn eerste gedachte was: no-go. Het is mij ook vanaf mijn eerste kiteboardles ingepeperd. Met aflandige wind ga je het water gewoon niet op. Daarnaast was ik ook de eerste die andere mensen voor gek verklaarde als ze wel met aflandige wind gingen kiten. In het laatste Access Kiteboard Magazine schreef ik nog: “Als je niet in je opneemt dat kiteboarden met schuin aflandige wind een no-go is [..] dan maak je de sport onnodig gevaarlijk.”

One Eye

Vorige maand was ik op uitnodiging van F-One op Mauritius. Daar heb je in het zuidoosten van het eiland de wereldberoemde en gevreesde golf met de illustere naam One Eye (filmpje). De golf breekt op het rif en wordt bereden met aflandige wind. De aflandige wind blaast de toch al snelle golf nog holler. Als je in de problemen komt met je kite is de volgende stop La Reunion. En als je ongeluk hebt Madagascar. Tenminste, als je dan nog niet volledig bent afgekloven door de haaien.

Jaloersmakende beelden

Martijn op een Nederlandse golf.

Ik twijfelde. Sowieso was de wind eigenlijk niet genoeg voor mijn zeven meter kite. Maar ik had ook de jaloersmakende beelden van Martijn gezien van de zaterdag daarvoor, de eerste dag van het NK Kitesurf. Op die beelden is te zien hoe Martijn op een cleane golf zit tijdens een downwinder van Hoek van Holland naar Scheveningen.

Nog zo’n mooie roller: Lobitos in Peru

In 2009 was ik in het Noorden van Peru waar een snelle roller van zich laat spreken: Lobitos. Ook daar is de wind schuin aflandig die de perfect naar links brekende en tot 3 meter hoog opbouwende golf uitholt. Het dorpje Lobitos ligt afgezonderd en heeft geen reddingsbrigade, met geluk kom je bij het afdrijven een vissersboot tegen. Het voordeel van Peru en Mauritius is wel dat het water van een goede temperatuur is. Dat geeft je extra tijd zodat je jezelf kan proberen te redden. Als op Mauritius de swell niet te hoog is heeft de nabijgelegen Club Mistral een boot waarmee ze je zouden kunnen oppikken.

Watertemperatuur en windchill zorgen voor gevaar

In Nederland kan de watertemperatuur in combinatie met de luchttemperatuur en de windchill je zomaar de das omdoen. Als je afdrijft heb je geen uren de tijd om gered te worden. Ik keek nog eens naar de windrichting: schuin aflandig, vlagerig. Tegen beter weten in stapte ik strapless op mijn surfboard en ging ik samen met Martijn, Martin en Chris de zee op.

Natural Tow-in

De zee was angstvallig glad. Je kon geen witte kopjes op het water ontdekken. Voor mij altijd het teken dat het minimaal een knoopje of tien waait. De binnenkomende swell creëerde golfjes van een halve meter tot een meter. De wind blies ze maximaal schoon. Het enige dat wij met onze kites en surfboards hoefde te doen was onszelf een golf in laten trekken. Door de schuin aflandige wind hing de kite achter de golf en kon het surfboard in de kom van de golf worden geparkeerd.

Bel de KNRM als je je kite los hebt gelaten

Hoe mooi dit ook mag klinken. Ondertussen was er dat stemmetje dat zei dat ik toch niet helemaal slim bezig was. Ik stond strapless en mijn board verliezen zou zo’n beetje gelijk staan als mijn redmiddel verliezen. In geval van nood kan ik mijn kite weggooien en op mijn surfboard schuin met de wind mee naar de kant terug paddelen. Dan zou wel even de KNRM gebeld moeten worden dat die ronddwalende kite op zee van een kiter is die terug aan wal is gekomen (het nummer van de kustwacht is 0900 – 0111).

Surfleash

Uiteindelijk ben ik er met Chris af gegaan op Scheveningen Zuid. Ter hoogte van Kijkduin kakte de wind zodanig in dat ik enkel nog achtjes met mijn kite kon draaien om enigzins vooruit te komen op het water. Het was een downwinder die ik niet had willen missen door de mooie cleane golven. Ik had mijzelf veiliger gevoeld met een surfleash op mijn board zodat ik zeker had geweten dat ik mijn drijfmiddel bij mij kon houden.

Conclusie

Het golfrijden met een vlieger zorgt ervoor dat voorheen onbevaarbare condities nu beginnen te lonken. Een tikkeltje aflandige wind zorgt ervoor dat golven mooier hol worden geblazen en je je board stevig in een golf kan drukken. Het zorgt wel voor andere risico’s. Je moet met de meest vlagerige condities je kite kunnen beheersen. Omdat de wind over het land komt gewaaid zal deze verre van constant zijn. Bij materiaalpech wordt je de zee opgeblazen met als volgende stop Engeland. Onderkoeling is in de Noordzee daarbij een van de grootste risico’s. Volgens mij is het gebruik van een surfboardleash een aanrader, zodat je altijd een redmiddel hebt waarmee je terug naar de kant kan peddelen. Daarbij is het wel handig om een helmpje te dragen zodat je vinnen jouw geliefde schedelpan niet kunnen doorklieven.

Nawoord

Ik kwam op het idee om een artikel te schrijven over golven rijden met aflandige wind door een artikel van Dom Moore, redacteur van een Engels Kiteboard Magazine. Hij beschrijft hoe ze in pal aflandige wind op Cornwall golven gingen rijden. Pal aflandige wind vind ik persoonlijk nog net even een tandje gevaarlijker dan schuin aflandige wind, omdat met schuinaflandige wind je meer kans hebt om terug te komen naar de kant met je vlieger dan met pal aflandige wind.

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Mdegeus, MartinAIR79 en Stefan van der Kamp.

Comment with Facebook

Comment on site