RSS
Header

Stefan van der Kamp doet buiten gewoon verslag.
Hij werkt als fotograaf, redacteur en regisseur.

Surfboards ervaren. Ik hoop dat de blaren bedaren.

Artikel | Kitesurf

Er zijn twee manieren om surfboards te ervaren. Je kan naar een mooie warme locatie vliegen waar je in je boardshort de snelste reefbreaks kan afstormen. Wel met de kans dat je lichaam na afloop is opengereten door enkele scherpe koraalkoppen. Of je kan ze proberen op iets minder snelle golven met een relatief veilige zanderige ondergrond: gewoon hier in eigen land. Afgelopen dagen ben ik voor de laatste optie gegaan.

Een nieuw merk in het land. Newave. Komt uit Frankrijk en ik had de 5’8″ Play in de test.

Downwinders. En dan gewoon het liefst zo lang mogelijk om zoveel mogelijk verschillende zandbanken te kunnen meepakken onderweg. Dat is waar ik de boardjes de afgelopen dagen op het getest. Onderweg wissel je van board om het verschil goed te kunnen voelen. Zo kwam ik er achter dat de Wainman Passport het meest surfy waveboard is dat ik de afgelopen dagen heb gevaren. Het board wordt goed door de golf meegenomen en draait grote bochten waar je veel van je gewicht in de bottom turn gebruikt om hem in een mooie lange ronde bocht te krijgen. Eerder had ik ook al de Wainman Gambler onder mijn voeten die ik persoonlijk lekkerder vind door de kortere bochten die het board draait. Nog een stapje meer snappy is de Newave 5’8″ Play die snel om is te gooien en dankzij de flinke neusrocker niet snel duikt. Bij dit board is het van belang dat je zelf genoeg kracht vanuit de kite levert om het board op snelheid te houden. Maar dat lukte wel met de Takoon Reflex 7 meter. De kite draait ruime cirkels bij het loopen waardoor de vlieger veel kracht genereert. Niet de meest stabiele vlieger trouwens als hij op de snelste stand staat. De Takoon Reflex houdt er van om in beweging gehouden te worden.

Gisteren was het echt feest. Met de F-One 6’2″ uit de bamboereeks kon ik nog even voor de veiligheidsclinic van Maarten Huisman bij Aloha op Wijk aan Zee uitvaren. Terwijl mensen met een 10 en groter op het water stonden ging ik toch met de Takoon 7 meter Reflex. Er stonden briljante golven. 2 meter. Clean. Ik kon maar kort het water op, maar ik ben intens blij dat ik ging. De golven liepen mooi en de 6’2″ kon ik keer op weer insteken op de omkrullende golf. Even waande ik me in Peru. Maar, nee ik was op Wijk aan Zee. In Nederland.

Morgen gaat de wind weer aan. En hard ook. Ik hoop dat de blaren bedaren.

 

 

 

 

Comment with Facebook

Comment on site