RSS
Header

Stefan van der Kamp doet buiten gewoon verslag.
Hij werkt als fotograaf, redacteur en regisseur.

Leave nothing but footprints. Take nothing but pictures.

Artikel | Travel

Die avond zou ik een foto gaan maken van suppers op zee met op de achtergrond het Kurhaus. Om dit te kunnen doen fotografeerde ik vanaf de pier. Toen ik echter boven op de pier stond zag ik dat het geen mooie foto ging worden. Het strand was gebruikt als een festivalterrein. Het leek net een vuilnisbelt. Lopend over het strand naar de pier moest ik kapotte bierflesjes en door meeuwen opengereten vuilniszakken ontwijken.

Dit jaar reisde ik met mijn vrouw door Azië. In het noorden van Vietnam liepen we langs rijstvelden in de buurt van het bergdorp Sapa. Er leven daar stammen die zelfvoorzienend zien door hun rijstteelt en gastvrijheid voor toeristen. Wat mij trof was het vele plastic afval dat er langs de route lag. Dan betrap ik mijzelf erop om te denken: dat doen wij in Nederland niet.

We mochten ook de wonderen van de onderwaterwereld van dichtbij meemaken. Daar word je stil van. Het was dan ook pijnlijk om te zien dat op het Indonesische eiland Bali sommige stranden werden gebruikt als een vuilnisbelt. Ik herinner me het moment dat een local naar het water liep om zijn lege plastic flesje in zee te gooien. En dat op een van de mooiste duikspots van het eiland. Dan denk ik het weer: dat doen wij in Nederland niet.

Gisteren stuurde de gemeente Den Haag na het uitkomen van de strandvuilnisbeltfoto een bericht na. In een nacht na een drukke dag halen 16 tot 20 man gewapend met machines en knijpers bijna 100 kuub afval van het strand. Het werk van de schoonmakers is te prijzen. Maar wat is nu het signaal dat er wordt afgegeven? Leave your garbage behind. We clean the beach. Het maakt niet uit dat we er een rotzooi van maken.

Op het moment dat ik het strand van Scheveningen bezaaid met afval aantrof wist ik ineens van wie het afval was in het noorden van Vietnam. Juist, van ons Nederlanders. We zijn gewend om alles achter te kunnen laten. Iemand anders ruimt het wel op. Het was bij de beklimming van de Mount Kinabalu op het eiland Borneo dat ik het bordje tegenkwam. Leave nothing but footprints. Take nothing but pictures.

Comment with Facebook

Comment on site