RSS
Header

Stefan van der Kamp doet buiten gewoon verslag.
Hij werkt als fotograaf, redacteur en regisseur.

7 stappen voor betere kinderfoto’s

Artikel | Fotografie

Opstapje voor betere kinderfotografie

Mogelijk gemaakt door Groeigids.nl – een handreiking bij het opvoeden

Deze foto is gemaakt met licht vanuit het raam. Een ideale lichtbron voor gelijkmatige belichting

 

Ouders zijn vanaf de geboorte van hun kind fotograaf. Er is geen ouder die de verleiding kan weerstaan om van hun kind een foto te maken. Wat zeg ik. Eén foto? Honderden foto’s, of misschien wel duizenden foto’s komen meer in de buurt van het aantal keren klikken om dat veel te rappe groeiproces op een waardige manier vast te leggen. Omdat jij als ouder dus ook meteen DE lijffotograaf van je kind bent kan je wel wat tips gebruiken van een professionele fotograaf. In dit stappenplan geef ik praktische tips om te komen tot betere foto’s van je kinderen. De tips zijn onafhankelijk van welke camera je gebruikt.

1. Het ligt aan het licht!

 

Tegenlichtopnames kunnen ook prachtig zijn.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je doet als je fotografeert. Het woord fotografie heeft haar basis in het Grieks. Het is samengesteld uit de woorden φωτὸς (phootos) dat licht betekent en γράφω (grafoo) dat staat voor schrijven. Fotograferen is schrijven met licht. Dat klinkt als een open deur, maar toch zijn er vaak genoeg mensen die het zich niet goed beseffen. Heb je wel eens gekeken in je huiskamer waar het licht vandaan komt? Je hoeft niet altijd met het licht mee te fotograferen trouwens. Tegenlichtopnames kunnen ook prachtig zijn. Als je je maar beseft dat je schrijft met het licht.

 

2. Kies je fotoverhaal.

Weet jij wat er hier wordt verteld?

Voordat je gaat fotograferen kan het raadzaam zijn om te bedenken welk verhaal je wil vertellen. Door te focussen op een bepaald verhaal kan je creatieve manieren vinden om dit vast te leggen. Probeer een aantal van je ideeën en kies welke het beste uit de verf komen. Tijdens de zwangerschap kan je natuurlijk gaan voor de buikfoto. Maar je kan ook op andere manieren de baby aankondigen. Uiteraard zal je na de geboorte van je kind vooral foto’s van hem of haar willen maken. En daar straks meer over. Stilstaan bij welk verhaal je wil vertellen zorgt voor creatieve inbreng. Denk na over wat je wil fotograferen.

3. Kies je camera.

Als ouder zie je door de bomen het bos niet met alle verschillende camera’s op de markt. Er zijn heel veel verschillende camera’s die ook goed werken om foto’s van je kind te maken. Ik noem vier type camera’s.

 

  • Compact

De compactcamera is handzaam vanwege het kleine formaat en daarom makkelijk mee te nemen waar je ook gaat. De ervaring leert dat compactcamera’s met een uitschuifbare lens stukken sneller sneuvelen dan water- en stofdichte compactcamera’s. Met een waterdichte camera kan je minder inzoomen, maar als dit ervoor zorgt dat de camera daardoor twee jaar langer meegaat is dat een reden om er een aan te schaffen.

  • Telefooncamera’s

Bijna elke telefoon heeft tegenwoordig een camera. En ook de lensjes op deze camera’s zijn de afgelopen jaren sterk vooruit gegaan. Je kunt tegenwoordig foto’s maken met een telefoon die beter van kwaliteit zijn dan foto’s gemaakt met goedkopere compactcamera. Een extra bijkomstigheid is dat je daardoor snel via whatsapp, facebook of mail met je familie de foto’s kan delen. In de GroeiApp kan je ook het groeipad van je kind op deze manier mooi bijhouden met foto’s. Zorg wel altijd voor een goede backup van je foto’s.

  • Spiegelreflex

 

Voor vaders en moeders die graag maximale creativiteit en kwaliteit uit hun fotografie willen halen is de spiegelreflex een must. Het kost wat tijd om een dergelijke camera eigen te maken. Als je die tijd wil investeren in fotografie betaald het zich uit in de meest scherpe en mooi belichte foto’s die je kan krijgen. De kwaliteit komt vooral tot uiting door de lenzen. Een relatief goedkope instaplens waarmee mooie foto’s van je kinderen gemaakt kunnen worden is de 50 mm. Deze lens is erg lichtsterk waarmee je er ook goed binnen mee kan fotograferen.

  • Spiegelloos

De laatste ontwikkeling waarvan veel fotografen denken dat het de toekomst is zijn de spiegelloze camera’s met verwisselbare lenzen. Doordat de camera’s geen ingebouwde spiegel hebben kunnen ze een stuk compacter worden gemaakt. Een ideale optie voor mensen die twijfelen tussen een compactcamera en een spiegelreflex.

4. Kies je locatie

Deze kinderen uit Oeganda houden van buiten spelen. De foto is gemaakt bij het project van Child’s Destiny of Hope in Chawolo.

 

Mijn favoriete plek om te fotograferen is buiten. Allereerst is het fijn om buiten te zijn. En als kinderen aan het spelen zijn kan je mooi foto’s maken. Het hoeft niet altijd een mooie zonnige dag te zijn voor de beste foto’s. Een bewolkte dag kan ook een goed moment zijn voor mooie portretfoto’s door het gelijkmatige licht. Binnen kan ook een prima plek zijn voor foto’s. Daarover meer in het volgende punt.

 

5. Gebruik het licht

Jongens en meisjes halen ’s ochtendsvroeg water bij de put.

 

Met welk licht ga je fotograferen? Natuurlijk licht is een mooie bron voor prachtige opnames. Vooral de zonsopkomst en de zonsondergang zijn voer voor creatieve fotografie. Voor het maken van een portretfoto zijn er gedurende de dag veel mogelijkheden. De beroemde schilder Johannes Vermeer gebruikt voor een van zijn meest beroemde werken – het melkmeisje – een lichtbron die fotografen vandaag de dag ook veel gebruiken: het raam. Ramen zijn – zolang de zon er niet fel opstaat en het licht genoeg is buiten – ideale lichtbronnen voor gelijkmatige belichting van je kind. Schaduw is ook een veelgebruikt hulpmiddel om portretfoto’s te maken. Als je in volle zon staat ga je al snel met je ogen knijpen. Daarnaast ontstaan er schaduwen op je gezicht als de zon erlangs strijkt. In de schaduw is gelijkmatig licht waardoor het gezicht goed gelijkmatig wordt belicht.

Een foto gemaakt bij het raam

 

6. Stel het beeld samen

Compositie vooraf is belangrijk. Achteraf kan je ook de compositie nog iets veranderen.

De compositie van het beeld is belangrijk bij het maken van je foto. Je kan het beeld samen stellen door naar links en rechts te bewegen, in te zoomen, door je knieën te gaan, op een trap te klimmen, dichterbij te gaan staan of juist verder weg. Vervolgens kan je het onderwerp ergens binnen je kader plaatsen. De meeste mensen plaatsen het onderwerp midden in de foto. Dat is prima, maar kan saai overkomen. Een trucje dat veel wordt gebruikt is die van de regel van derden. Als je in het plaatje hierboven kijkt zie je dat je het beeld door vier lijnen kan opdelen in drie horizontale en drie verticale vlakken. De punten waar deze lijnen kruizen zijn de punten waar het fijn is om het onderwerp van je foto te zien. Het mooiste is om het beeld al tijdens het maken van je foto zo samen te stellen. Wat ook kan is om het achteraf in een beeldbewerkingsprogramma zoals Picasa iets bij te trekken. Dat kan met de crop tool.

7. Selecteer

In het digitale tijdperk is het heel normaal geworden om honderden foto’s te schieten. Belangrijk is echter om een goede fotoselectie te maken achteraf. Bewaar alleen de beste foto’s van je serie. In fotobewerkingsprogramma’s zit vaak de optie om foto’s sterren te geven. Zo kan je snel de beste foto’s selecteren.

 

 

Meer leren?

 

  • Komend voorjaar zal ik workshops kinderfotografie verzorgen. Je gaat niet alleen weg met meer kennis, maar ook met foto’s van je kinderen. Wil je meedoen als gezin? Meld je dan nu aan.

 

 

  • Wil je het groeiproces van je kind op een overzichtelijke manier bijhouden? Download dan de GroeiApp van Groeigids.

 

 

 

 

Comment with Facebook

Comment on site