RSS
Header

Stefan van der Kamp doet buiten gewoon verslag.
Hij werkt als fotograaf, redacteur en regisseur.

De TomTom Bandit weet de weg in actievideo’s

| Fotografie , MTB

Review TomTom Bandit

Zuid-Afrika TomTom

Toen ik vorig jaar op roadtrip ging met mijn gezin in Zuid-Afrika wilde ik graag de weg weten. Om een betrouwbare routebeschrijving te krijgen kocht ik de app van TomTom voor Zuid-Afrika. TomTom staat in mijn ervaring voor betrouwbare routebegeleiding. Ik was dan ook bijzonder verrast toen ik werd uitgenodigd om een camera van TomTom uit te gaan proberen: De TomTom Bandit. De camera die de weg weet te vinden in actiebeelden. De Bandit selecteert door middel van GPS en sensoren de mooiste actiemomenten die je hebt opgenomen en heeft de technologie zodat je dit razendsnel kan monteren.


De TomTom Bandit in actie.

Iedereen die wel eens een actiecamera heeft gebruikt weet hoeveel werk het is om achteraf beelden te selecteren die interessant genoeg zijn om te gebruiken. Met video heb je al snel gigabytes aan materiaal en voordat je die beelden geselecteerd, gekopieerd en gemonteerd hebt ben je vaak vele uren verder. Met als resultaat dat er veel beeld onbewerkt op harde schijven staat te verstoffen. Een actiecamera die zelf beeld selecteert in videomateriaal: dat is innovatief.

11203124_1106708702689180_8516545032753954145_n

Om de TomTom Bandit goed uit te proberen werden we uitgenodigd in het Franse Tignes waar we ’s ochtends op de gletsjer mochten boarden, ’s middags konden mountainbiken en als de zon onder ging zelfs bij fakkellicht een afdaling konden doen. Een mooie combinatie van activiteiten om de camera te testen.

Snowboard Tom Tom Bandit

Van de sneeuw genieten begin mei? Het kan in Tignes.

 

De TomTom Bandit heeft de volgende specificaties. Hieruit valt op te merken dat de focus op het moment vooral ligt op de videofunctionaliteiten en in mindere mate op de foto. Mooie features die ik nog niet van andere actioncamera’s ken zijn de automatisch gegenereerde timelapse en slowmotions. Alles aan de TomTom Bandit is erop gericht om de gebruiker te helpen sneller hoogwaardig videobeeld te laten creëren en selecteren.

tomtom.dist.sdlmedia.com

Het automatisch selecteren van interessante videomomenten in de app.

De twee unieke eigenschappen van de Bandit die het meest opvallen zijn het automatisch selecteren van momenten die interessant zijn en montage terwijl de beelden nog op de camera staan. De camera selecteert een moment in een video zodra je versnelt, roteert, op hoge snelheid bent, omhoog gaat, omlaag gaat, van richting verandert of plotseling stopt. De bijbehorende app voor de smartphone kan vervolgens zien welke momenten geselecteerd zijn. Door te schudden met de smartphone maakt de app een automatische montage van de beelden. Als je een eigen montage wil maken is dat ook mogelijk. Als je klaar bent kopieert de camera via wifi alleen de stukjes beeld die belangrijk zijn zodat je binnen enkele minuten al een video hebt gemaakt en kan delen op Youtube, Facebook, Twitter of Instagram.

 

Ster-knop en stop-knop

Maar hoe werkt dit nou in praktijk? Als ik de TomTom Bandit in handen krijg voelt deze robuust aan en er zit een flinke lens op. Er zitten twee knoppen op de camera: een ster-knop en een stop knop. Met de ster-knop kan ik de camera aanzetten, laten opnemen en kan ik een eigen favoriet moment selecteren. De stop knop kan een opname laten stoppen en de camera uitzetten. Door een aparte aan- en uitknop is het makkelijker om te weten of de camera loopt of uitstaat. Een keer extra op de ster-knop drukken stopt de opname niet, terwijl dat bij andere action camera’s ervoor kan zorgen dat de camera stopt met opnemen of zelfs uit gaat.

battery

Grote batterij met usb-connector die lang mee gaat.

Wat ook opvalt is de grote batterij met geïntegreerde usb-connectorr. Zo heb je geen extra kabels nodig en kan je de batterij direct in een computer pluggen om op te laden of om de beelden naar de computer over te zetten. Het allergrootste voordeel van een grote batterij vind ik de levensduur. De batterij van de TomTom Bandit ging met gemak een hele dag mee zonder op te laden.

Schermafbeelding 2015-05-06 om 17.31.46

Snowboarden met de TomTom Bandit

We zitten in Tignes aan de voet van de laatste pistes die dit seizoen open zijn. Dat is dan ook de eerste plek waar ik de camera ga uitproberen. De camera zet ik op mijn snowboardhelm met het kliksysteem. Hierdoor kan ik hem zonder schroevendraaier ook makkelijk overzetten op een andere mount. Tip is wel om dit niet in de lift te doen. We hebben een camera tijdens het verwisselen in de lift laten vallen. Een goede crashtest, want de camera was nog helemaal heel. Als we de beelden terugkijken tijdens de lunch op een telefoon zie ik meteen waar ik op snelheid ben, een rotatie maak, of een sprong waag. De camera selecteert stukjes video in een timeline. Ik besluit nog even te wachten met een video te maken totdat we zijn gaan mountainbiken.

Mountainbiken met de TomTom Bandit

Onder de sneeuwgrens begint de mountainbiketrail. Professioneel downhill specialist Danny Hart neemt ons mee langs gevallen lawines, gapende afgronden en woodtrails. De camera zit wederom bevestigt op de helm en achteraf kan ik op de telefoon weer nagenieten van de waanzinnige uitzichten en snelheden. De camera heeft netjes alle hoogtepunten geselecteerd. Op de terugweg met de bus selecteer ik op de telefoon mijn favoriete momenten en bepaal ik de volgorde van de beelden. Achter de video zet ik nog wat nachtopnames van de avond ervoor toen we een afdaling maakten met fakkels. In het hotel aangekomen zet ik de video vervolgens op Facebook zodat vrienden ook mee kunnen genieten van deze topdag.

Snel actievideobeeld selecteren, monteren en delen met de TomTom Bandit

De TomTom Bandit is een nieuwe manier om snel videobeeld te kunnen schieten, selecteren, monteren en delen. TomTom heeft in mijn eigen ogen hiermee een belangrijke wens van de consument in vervulling laten gaan: het mogelijk maken om snel de interessante actiemomenten op video te kunnen delen. De meest in het oog springende innovaties zijn het selectiesysteem door middel van GPS en bewegingssensoren. De camera heeft tevens een goed werkende batterij en kantelbaar bevestigingspunt zodat de horizon recht gezet kan worden. De lens functioneert goed met weinig licht en produceert prachtig videobeeld bij daglicht in zowel slowmotion, timelapse, 4K of reguliere video.

mountainbiken met de tomtom bandit

Binnenkort ga ik door met het testen van de TomTom Bandit op het water met de kite en surfboard.

Comment with Facebook

Comment on site